Introduktion til

”DET SEKSUELLE POLPRINCIP”

- om de to komplementære seksuelle ’poler’

 

 

Den evige Fader-Moder: Gud

I foregående afsnit blev det bl.a. omtalt, at Guddommen og det levende væsen (også kaldet "gudesønnen", et udtryk der refererer til begge køn, jævnfør f.eks. med lignelsen om den fortabte søn), eksisterer i hinandens billede ("skabt i Guds billede efter hans lignelse"). Det blev også nævnt, at Guddommen samtidigt udgør højeste eller øverste instans i et kosmisk-organisk forhold, der har karakter af et forældre-barn forhold, idet Gud udgør den primære og højeste repræsentant for forældre- og beskyttelsesprincippet. (Note 1)

     Vi blev også gjort bekendt med, at dette princip udgør en variant af verdensgenløsningsprincippet, der i praksis blandt andet tilkendegiver sig i form af den guddommelige suggestion, som er den 'hånd', Gud har rakt ud i form af såkaldte verdensgenløsere (f.eks. Moses, Buddha, Jesus, Muhammed, og disses præster og missionærer), for at føre og vejlede individerne gennem visse stadier i den kosmiske involutions- og evolutionsproces, hvor væsenerne ikke selv har evne til at opleve det virkelige livs store eventyr. Det 'eventyr', hvori Gud 'taler' og 'kommunikerer' med hvert enkelt levende væsen i form af det daglige livs fænomener, vilkår, hændelser og forhold. (Note 2)

     Religionerne, der er følelsens og troens udtryk, er derfor i det evige forældre-barn forhold udtryk for den guddommelige "Moder", mens videnskaben i det samme forhold er udtryk for den guddommelige "Fader". Som det indirekte ses heraf, er "Fader- og Moderprincippet" i virkeligheden ét, idet Gud i sig selv udgør en forening af disse to principper. Gud er derfor på samme tid både de levende væseners evige Fader og evige Moder. Man burde derfor i bønnen rettelig tiltale Gud med ordene "evige Fader-Moder, Gud!"

     Det guddommelige Fader-princip er udtryk for Guddommens højeste instans, Jeget, lige som det guddommelige Moder-princip et udtryk for "Moderenergien" dvs. "overbevidstheden", medens "det skabte" eller "underbevidsthedsregionen" med det psykiske kraftfelt og dermed al livsoplevelse, er udtryk for "afkommet" eller "barnet".

     Som det i hvert fald indirekte vil være fremgået af det netop sagte, er Guds 'dobbelt-position' som evig Fader-Moder, udtryk for et kønsligt forhold, dvs. et forhold mellem det maskuline (fader) princip og det feminine (moder) princip. Gud repræsenterer altså samtidigt begge køn. Begrebet "køn" hedder på latin sexus, som betyder køn eller kønslig. Deraf udtrykkene seksual, seksuel.

     Eftersom principperne "maskulin", af latin masculinus, af mas: væsen af hankøn, og "feminin", af latin femininum, af femina: væsen af hunkøn, i en vis forstand er principielle om end komplementære modsætninger og dermed 'modpoler' i det indbyrdes forhold, kan dette derfor betegnes som "det seksuelle polprincip". Hvilket netop er, hvad Martinus gør. Men hermed er sagen langt fra afgjort, for den viser sig nemlig ved nærmere eftersyn at være meget omfattende og kompliceret, samtidigt med at det seksuelle emne fra en vis - begrænset - synsvinkel anses for at være delikat og provokerende. (Note 3)

 

Begrebet seksualisme

Det sidstnævnte hænger især sammen med, at seksuallivet primært vedrører det levende væsens, og måske særligt menneskets, mest intime sfære, og med, at menneskets seksuelle udfoldelse helt op til vor egen tid ofte har været omgivet af tabuer og forbud. Men hvorfor nu det, kunne man her spørge? Jo, formodentlig fordi interessen og aktiviteten omkring netop den seksuelle side af livet gennem hele menneskehedens historie har haft en slags førsteprioritet, og denne interesse er blevet mødt med modvilje og moralske restriktioner i puritansk religiøse og borgerlige kredse og samfund, måske særlig i totalitære samfund. Et forhold, der også har gjort og stadig gør sig gældende i såkaldte socialistiske eller kommunistiske samfund, som tilfældet f.eks. var i det tidligere Sovjetunionen og efter en del at dømme stadigvæk blandt andet er i det kommunistiske Kina, i al fald officielt.

 

     Denne interessemæssige førsteprioritet for det seksuelle, hænger for menneskets vedkommende givetvis sammen med dets grundlæggende situation som bevidst eller måske snarere selvbevidst væsen. Derudover beror det naturligvis først og fremmest på, at det drejer sig om en primær drift, kønsdriften, hvis funktion er afhængig af kønskirtlernes hormonproduktion, men som tillige er stærkt psykisk betinget. Kønsdriften er i reglen rettet mod det modsatte køn, med det formål gennem samleje eller parring at avle nye individer og dermed sikre artens eller slægtens beståen.

     Kønsdriften kan dog også have såkaldt anormal retning, så der opstår seksuelle afvigelser, især hos mennesket, som f.eks. homoseksualitet, sadisme, masochisme, sodomi, pædofili og nekrofili. Hos dyr er kønsdriften normalt kun virksom i bestemte brunstperioder, som da totalt dominerer dyrets adfærd. Menneskets kønsdrift er derimod normalt aktiv hele året rundt, og den seksuelle interesse og udfoldelse drejer sig i mange tilfælde ikke længere kun om artens eller slægtens videreførelse, men i nok så høj grad om selve samlejet og den stærkt attråede seksuelle udløsning eller orgasme. Denne betyder normalt både fysisk og psykisk afspænding, men er samtidig enestående ved, at den giver individet den formentlig højeste form for fysisk og psykisk behags- og lystfølelse, der kan grænse til det ekstatiske.

     Interessen for at få adgang til samleje og til at opnå seksuel udløsning eller orgasme, uden at dette nødvendigvis skulle resultere i befrugtning og graviditet, må have været stor og  markant allerede tidligt i menneskets historie, hvilket eksempelvis Moselovene med deres strenge påbud og forbud, kan tages som udtryk for. De kristne kirkefædre, så vel som katolicismen og protestantismen, overtog i øvrigt jødedommens restriktive holdning til seksualiteten, og særlig gennem inkvisitionens opgør med hedenskabets heksetro og trolddomskunst, finder man et stærkt islæt af frygten for seksualismen. Det samme er tilfældet inden for islam, og man kan kort sige, at dette faktisk gælder indenfor alle patriarkalske kulturer op gennem tiden. (Note 4)

 

Seksualiteten som sakramente

Særlig i den tidlige og middelalderlige kristendom, blev seksualiteten anset for at være djævelens værk, der havde som formål at forføre menneskene til at sætte sig op imod Gud. Det kan bl.a. ses af, at "slangen" i den ældgamle myte om Adam og Eva er identificeret med "djævelen", og "syndefaldet" og "syndsbevidstheden" tolkes, som om det drejer sig om skammen over den nøgenhed, der afslører mandens og kvindens seksualorganer, underforstået deres seksualitet. (Note 5)

     Der fandtes dog i oldtiden samfund, som f.eks. det klassiske græske, hvor seksualiteten ligefrem blev betragtet og dyrket som et sakramente, dvs. som et helligt mysterium, der under sin udførelse: samlejet og især orgasmens ekstase, formodedes at bringe deltagerne i direkte kontakt med det guddommelige. Denne opfattelse af seksualiteten som en hellig handling, afspejler sig også i klassisk græsk mytologi og filosofi, hvori begrebet "Eros", af græsk eros: kærlighed, betyder den magt eller kraft, der bragte orden og samhørighed i "Khaos", af græsk chaos: gab, svælg, i græsk mytologi det gabende 'rum' eller 'dyb', hvoraf verden skabtes. Ordet betyder endvidere uorden, forvirring, planløshed. (Note 6)

 

     Temaet om "Eros" er særligt behandlet i Platons skrift Symposion, hvori forskellige lærde mennesker er forsamlet til et drikkegilde, og herunder får hver af deltagerne lejlighed til at fremsætte sit syn på den magt og kraft, der bragte - eller bringer - orden og samhørighed i verden. Det er især den tale, komedieskriveren Aristophanes (445-385 f.Kr.) holder for forsamlingen, der har interesse i denne sammenhæng, idet den på flere måder foregriber den opfattelse af "det seksuelle polprincip", som Martinus har fremlagt i form af nogle - i ordets bedste mening - fantastiske og vel nærmest geniale analyser. Aristophanes' tale skal vi vende tilbage til senere. (Note 7)

 

     Det skal allerede her indskydes og nævnes, at det er en af Martinus’ store fortjenester, at han har peget på og gennemanalyseret seksualiteten som en kraft eller energi, der – foruden at være den basale og universale kraft, der styrer verdensaltet - også tjener et andet formål ud over at stå i forplantningens tjeneste. Nemlig det formål, at være individets ’kanal eller ’adgangsvej’ til oplevelsen af det guddommelige alvæsen, Gud. En direkte eller indirekte oplevelse, som forekommer, uanset om individet er bevidst om den virkelige sammenhæng eller ej.

     Det hænger blandt andet sammen med, at Martinus opdeler seksualitet i to hovedkategorier eller former: 1. den emotionelle seksualisme, som i hovedsagen opleves af enkeltpolede individer, og 2. den intellektuelle seksualisme, som i sin avancerede form kun kan opleves af dobbeltpolede individer. Til primær grund for Martinus’ betragtninger over seksualiteten, ligger den opfattelse at kærlighed og seksualisme er to sider af samme sag, nemlig i begge tilfælde som kilder til den af restriktiv puritanisme så forkætrede nydelse eller i nogle tilfælde nærmest ekstatiske henrykkelse. Dette vil især komme til at fremgå af det senere afsnit om emotionel og intellektuel seksualisme.

 

 

Kort historisk tilbageblik

Det er næppe for meget sagt, at der vist ikke findes den klassiske mytologi, religion eller filosofi, hvori erosbegrebet, hos Martinus kaldet "den højeste ild", en hovedfaktor der er repræsenteret ved "det seksuelle polprincip", ikke forekommer i en eller anden form. Bedst kendt hos os er nok jødedommens myte om Adam og Eva, men mange vil formentlig også nikke genkendende til taoismens begrebspar Yang og Yin, det mandlige og det kvindelige, lyset og mørket, ånden og naturen, som tilsammen er udtryk for den  altomfattende kraft Tao. (Note 8)

     I klassisk ægyptisk mytologi er begrebsparret symboliseret ved Osiris og Isis, i græsk mytologi optræder begrebsparret som Eros og Psyche, Orfeus og Eurydike, m.fl.. Også i klassisk indisk religion og filosofi finder man begrebsparret i skikkelse af f.eks. Krishna og Radha, Shiva og Shakti. (Note 9)

     I middelalderens berømte værk Divina Comedia (1302-21), på dansk "Den guddommelige komedie"(1855-62), forfattet af digteren Dante Alighieri (1265-1321), som stort set kan siges at handle om "det seksuelle polprincip" og dettes konsekvenser, møder vi begrebsparret under navnene Dante og Beatrice. Forfatteren har benyttet sig selv og sin platoniske, sværmeriske ungdomskærlighed, Beatrice, der døde kun tyve år gammel, som symboler på det mandlige og det kvindelige aspekt hos mennesket. (Note 10)

 

 

Taoismens symbol er et af de enkleste og vel egentlig geniale udtryk for, at tilværelsens helhed eller urgrund, tao, er sammensat af to ligeværdige, komplementære faktorer og kræfter: Yang (til højre), som i dette tilfælde kan tolkes som det maskuline princip, og Yin (til venstre), som ligeledes i dette tilfælde kan tolkes som det feminine princip. Modsætningernes begrebspar forudsætter og betinger gensidigt hinanden, og ud af denne intime forening 'undfanges' og 'fødes' verden uafbrudt.

 

I den forbindelse skal man jo i øvrigt gøre sig klart, at der i og med "det seksuelle polprincip" ikke kun er tale om to adskilte køn, hankøn og hunkøn, mand og kvinde, der gensidigt tiltrækkes af hinanden, og som i bedste fald forenes i parringen eller samlejet, men i endnu højere grad om to kønslige aspekter eller anlæg, to kønslige 'poler', i det samme væsen. Hvilket i Martinus' Kosmologi mere præcist vil sige: et psyko-seksuelt 'anlæg', som i form af to kraftcentre eller grundtalentkerner, er placeret i væsenets højpsykiske kraftfelt, evighedslegemet eller overbevidstheden. (Note 11)

 

     Det forhold, at det samme køn også rummer det andet køns karakteristiske egenskaber, har særlig en psykolog som C.G.Jung (1875-1961) vist interesse for, i og med at han i sin psykologiske teori har inkorporeret det kønslige eller seksuelle 'polprincip' i form af begreberne animus, latin: sjæl, som betegner det maskuline princip eller de mandlige psykiske kønstræk, og anima, ligeledes latin: sjæl, der betegner det feminine princip eller de kvindelige psykiske kønstræk. (Note 12)

     Naturvidenskaben i form af biologien og embryologien bekræfter også til en vis grad det forhold, at hvert af kønnene rummer træk fra det modsatte køn, f.eks. kønshormoner og kønskromosomer. Man har desuden konstateret, at fosteret på et vist stadium i sin udvikling har fællesanlæg for begge køns genitalier, som i det ene tilfælde (hunkønnet) udvikler sig til æggestokke, klitoris og kønslæber, og i det andet tilfælde (hankønnet) henholdsvis til testikler, penis og pung (scrotum).

 

Tiltrækning og frastødning

Mens vi er ved naturvidenskab, er det interessant at kunne konstatere, at der inden for elektrostatikken, dvs. læren om stillestående elektricitet og de dertil knyttede virkninger, faktisk forekommer en bemærkelsesværdig parallel eller analogi til forholdet mellem kønnene. Det drejer sig om nogle grundlæggende lovmæssigheder, der kendes som elektrostatikkens grundlag, og som kan iagttages gennem en forsøgsopstilling, hvori to metalkugler er ophængt overfor hinanden i hver sin stander. En positiv ladet kugle tiltrækker en kugle med negativ ladning, medens to positivt ladede kugler frastøder hinanden, hvilket også er tilfældet for to negativt ladede kugler. Kugler med elektrisk neutral ladning hverken tiltrækker eller frastøder hinanden. jf. med forklaringen til illustrationen herunder.

 

 

Når de ophængte kugler har modsatte elektriske ladninger, plus og minus, tiltrækker de hinanden; har de samme ladning, altså henholdsvis plus og plus, og minus og minus, frastøder de hinanden. Hvis de to kugler derimod begge er elektrisk neutrale, påvirker de ikke hinanden. Disse forhold kan faktisk uden videre overføres på tiltræknings- og frastødningsforholdet mellem kønnene. Hankøn (plus) og hunkøn (minus) tiltrækker hinanden, hankøn (plus) og hankøn (plus) frastøder seksuelt set hinanden, ligesom tilfældet er med hunkøn (minus) og hunkøn (minus). Vi skal i løbet af denne fremstilling se, hvorfor der ifølge Martinus kan forekomme kønslige orienteringer som homo- seksualitet og biseksualitet mv., lige som vi skal stifte bekendtskab med begrebet "dobbeltpolethed", et fænomen der i en vis forstand har sin parallel i elektrostatikkens begreb "elektrisk neutral", jf. med situationen helt til venstre på illustrationen ovenfor.

 

Planterigets seksualisme

Det er i øvrigt samtidig vigtigt, at vi gør os klart at "det seksuelle polprincip" udviklingsmæssigt - eller rettere indviklingsmæssigt - allerede begynder at gøre sig gældende udadtil i planteverdenen, hvor hankøn og hunkøn som almindeligt bekendt også forekommer, i al fald for nogle arters vedkommende. Hos blomsterplanterne er blomsterne således kønsorganer, men 'parringen' foregår gennem forskellige former for bestøvning, hvorved blomsterstøv (pollen) overføres fra støvblade til støvfang. Der findes enkønnede blomster og tokønnede blomster, der forekommer selvbestøvning og fremmedbestøvning, vindbestøvning, insektbestøvning og fuglebestøvning. 

     Blomsterbestøvning er i det hele taget et meget spændende kapitel for sig, som vi dog ikke kan komme nærmere ind på i denne sammenhæng. Men det skal allerede her nævnes, at planterigets 'seksualitet' i forbindelse med "det seksuelle polprincip", spiller en betydelig rolle inden for Martinus' Kosmologi, hvor planteriget jo, som tidligere omtalt, udgør et af de i alt seks kosmiske tilværelsesplaner, som det levende væsen 'passerer' på sin gigantiske kosmiske udviklingsrejse gennem spiralkredsløbet. (Note 13)

 

Polprincippet og H.C.Andersen

Inden vi går over til at se nærmere på, hvordan Martinus' Kosmologi definerer og opfatter "det seksuelle polprincip", skal vi ganske kort gøre os bekendt med hvordan og hvor i forfatterskabet H.C.Andersen har beskæftiget sig med polprincippet.

     Som blandt andet nævnt i min bog ”H.C.Andersen, H.C.Ørsted & Martinus”, er det særligt i eventyret Vejrmøllen, 1865, at Andersen har givet udtryk for sin grundlæggende opfattelse af individets personlighedsstruktur med bl.a. det seksuelle polprincip. Der er samtidig tale om et stykke trosbekendelse i den forstand, at han i og med dette eventyr giver udtryk for sin overbevisning om reinkarnationens realitet.

     Men sin opfattelse af at mennesket på samme tid rummer både et feminint og et maskulint aspekt i sin psyke, gav han udtryk for allerede tidligt i sit forfatterskab, og for øvrigt også i nogle af sine private breve. Hvad forfatterskabet angår, så kom han ind på emnet allerede i sit første egentlige eventyr, Dødningen, 1830, som han nogle år senere omarbejdede og gav titlen Rejsekammeraten, 1835.

     I "Dødningen" så vel som i "Rejsekammeraten" har Andersen skildret sit kvindelige aspekt i form af den dejlige pige med guldkrone på, som han drømmer at hans fader vier ham til, da han er faldet i søvn ved dennes dødsleje. Pigen ser han senere i samme eventyr 'virkeliggjort' i skikkelse af en fortryllet prinsesse, som ved rejsekammeratens hjælp bliver befriet for trolddommen, hvorefter eventyrets hovedperson, Johannes, får hende til ægtemage og dermed vinder hele kongeriget. Ganske som Andersen selv i livet blev forenet med sit feminine aspekt, sin feminine pol, og derved vandt poesiens eller eventyrets kongerige.

    Men også i sit dramatiske digt, Agnete og Havmanden, 1833, lige som tilfældet senere er i eventyret Den lille Havfrue, 1837, viser Andersen tydeligt at han til dels identificerer sig med det kvindelige aspekt i sin psyke, i skikkelse af henholdsvis Agnete og Den lille Havfrue. (Note 14)

     Da Andersen i 1833-34 befandt sig på sin første større udenlandsrejse som via Tyskland og Frankrig gik til det Italien, der siden skulle komme til at stå for ham som hans hedeste længslers mål, brevvekslede han flittigt med bl.a. sin gode ven og 'sekretær', Edvard Collin (1808-86), og i nogle af disse breve skinner det tydeligt igennem, at Andersen følte mere end almindeligt venskab for sin nogle år yngre ven. (Note 15)

     Under et ophold i Milano i september 1833 skriver og sender Andersen et længere brev hjem til vennen i København, hvori han dels beklager sig over, at denne ikke synes om første del af hans 'hjertebarn', "Agnete", og dels vender tilbage til et især for ham selv meget pinligt emne, nemlig at vennen et par år tidligere skriftligt havde afslået Andersens - ligeledes skriftlige - forslag om, at de to burde sige "du" til hinanden.

     Men Edvard Collin, som utvivlsomt var af en lidt mere mandig, fast karakter end digter- vennen, afslog venligt men bestemt forslaget med den angivelige begrundelse, at det bød ham imod at overskride den private, familiære fortrolighedsgrænse, han var vænnet til og følte sig tilpas med. Hvad Collin derimod ikke gav udtryk for i sit svar til Andersen i den anledning, men som man efter min mening tydeligt kan læse mellem linierne i hans breve, var at han som helt almindelig og normal mand følte sig betænkelig og meget ilde til mode over vennens stærke, heftige og erklærede følelser.

 

"min blødhed, min halve kvindelighed"

Det nævnte brev fra Andersen er dateret 24. september 1833 og det er dels prototypisk for de breve til vennen, han skrev i den periode, og dels indeholder det en tydelig tilkendegivelse af, at han faktisk var helt på det rene med sin egen særprægede kønslige natur. Herom skriver han bl.a.:

 

 "[...] De taler om "en sygelig, blød stemning" hos mig, just den, ja det tror De næppe, anser jeg for den store lykke at jeg ejer Dem, har Deres venskab og nu ejer en oprigtig trofast ven. For at gøre Dem dette tydeligt må jeg berøre en streng der måske bedrøver Dem, som den altid knuger mig til jorden. - Vore karakterer er noget forskellige, just min blødhed, var istand til at bøje mig efter Dem! havde jeg hjemme den følelse, der nu rører sig i mig, da havde Deres måde at være på stødt mig aldeles bort, den gang jeg ikke kendte Dem. - Med et barns hele tillid bød jeg Dem mit broderlige Du og De afslog mig det! Da græd jeg og tav, altid har det siden stået som et åbent sår, men just min blødhed, min halve kvindelighed, lod mig hænge fast ved Dem, da kom jeg til at se så mange andre herlige egenskaber hos Dem at jeg måtte holde af Dem og huske på at det dog kun var en lille fejl hos så meget godt. - Misforstå mig ikke Edvard! nu er det mig der må bruge denne ytring De så ofte giver mig! - Oprigtig bør vi to være mod hinanden, min sjæl skal ligge åben for Dem. Indtil min afrejse var jeg slet nok til at kunne tro, at Deres afslag om at sige "Du" rejste sig fra, at en mere glimrende stilling kunne vente Dem end mig og at dette fortrolige Du da kunde genere. Ved den evige Gud, nu tror jeg det ikke, jeg anser det kun for en egenhed hos Dem og beder af hjertet om forladelse. De har i 2 år, uden at vide det, ladet mig hårdt lide for en barnagtighed jeg kunne ytre som ønske: - men i de to år er jeg ved at klynge mig til Dem kommen til at kende det meget gode hos Dem, jeg har vundet Dem, som jeg altid vil elske som en broder! -[...]" (Note 16)

 

     Andersen havde altså i løbet af de to år, der var gået siden vennens afslag, fået så meget styr på sig selv og sine særdeles heftige følelser for denne, at han nu kunne resignere og affinde sig med et venskab, der havde en vis karakter af broderskab. Men det er naturligvis særligt Andersens bemærkning om "min blødhed, min halve kvindelighed", læseren bør hæfte sig ved i denne forbindelse.

     I artiklen "min halve Qvindelighed" i tidsskriftet Kosmologisk Information, har jeg tilladt mig at gætte på, at Andersen muligvis kan have fået inspiration til dette udtryk og til sin opfattelse af menneskets kønslige dobbeltaspekt via sin latinskoletids læsning af de græske klassikere. Sandsynligvis særlig ved sin læsning af Platons Symposion, hvori blandt flere andre også den vise Sokrates deltager og giver sit bud på, hvordan han opfatter begrebet Eros. For ham er det et universalbegreb for det evigt stræbende, aldrig stillestående, der altid længes og higer efter at avle og skabe og nå fuldkommenheden. (Note 17)

 

Kærlighedsbegrebet "Eros"

Men som tidligere nævnt er det i denne forbindelse særlig komedieskriveren Aristophanes' version af kærlighedsbegrebet "Eros", der har interesse. I sin tale beskæftiger han sig især med menneskets kønslige natur og skæbne, og herunder fastslår han bl.a.:

 

 [...] I gamle dage var vi nemlig ikke indrettet sådan som vi er nu; det var noget helt andet! For det første var der tre køn: han- og hunkøn, men der var også et tredie, der var fælles for begge, men som nu er forsvundet, så vi kun har navnet tilbage. Det var et særligt kvinde-mands-køn man havde dengang, der både i art og benævnelse var fælles om mandlige og kvindelige træk; det eksisterer ikke mere, bortset fra navnet, som ikke har nogen særlig god klang. [...]

 

     Og så fortsætter Aristophanes med meget fantasifuldt at skildre, hvordan de oprindelige mennesker så ud: De var kuglerunde og havde to sæt af alt, således også to sæt kønsdele, et mandligt og et kvindeligt. Men menneskene blev på et tidspunkt så overmodige og kåde, at overguden Zeus besluttede i bogstaveligste forstand at 'skære dem ned', idet han simpelthen skar dem over i to halvdele, sådan at de blev til to selvstændige væsener:

 

     Da nu menneskene således var blevet skilt i to halvdele, kunne den ene ikke undvære den anden, men de søgte sammen og slog armene om hinanden og omfavnede hinanden af lutter længsel efter at vokse sammen igen, og så døde de efterhånden af sult og manglende energi, fordi de intet ville foretage sig så længe de var skilt fra hinanden. Og hvis den ene halvdel døde og den anden blev tilbage, så opsøgte den efterlevende en fremmed halvdel og omfavnede den, enten den nu traf halvdelen af en oprindelig hel kvinde - dét vi nu forstår ved en kvinde, - eller halvdelen af en oprindelig mand; og sådan døde den ene efter den anden. Men Zeus fik ondt af dem og fandt igen på en udvej, idet han flyttede deres kønsdele om på forsiden; indtil da havde de haft dem på ydersiden og havde ikke forplantet sig med hinanden, men ved at befrugte jorden ligesom cikaderne. Nu flytte- de han dem altså om på forsiden og skabte derved mulighed for at de kunne forplante sig med hinanden, mand med kvinde, med det formål, at hvis en mand og en kvinde forenedes under omfavnelsen, skulle de avle børn og føre slægten videre, og hvis mand mødte mand skulle de ihvertfald finde en tilfredsstillelse i samværet, så de med friske kræfter kunne vende tilbage igen til deres arbejde og samle sig om livets andre opgaver. Således er altså fra gammel tid den gensidige elskov menneskene medfødt; og den er i stand til at føre dem sammen efter deres oprindelige natur, idet den prøver at skabe een af to og derved læge dét sår der er tilføjet menneskenaturen.

     Vi er med andre ord allesammen kun en del af et helt menneske, der er skåret igennem på langs som en rødspætte, så der er blevet to af een; og derfor søger den ene halvdel altid efter sin genpart; (Note 18)

 

"to og dog een"

Herefter fortsætter Aristophanes med at give en skildring af og begrundelse for homo- seksualitet og biseksualitet, som vi dog først skal se nærmere på i en lidt senere sammenhæng. Men her vil jeg imidlertid foreløbig hæfte mig ved udtrykket "der er blevet to af een; og derfor søger den ene halvdel altid efter sin genpart;".

 

     I den ovenfor nævnte artikel, "min halve Qvindelighed", har jeg også fremført det synspunkt at Andersen sandsynligvis har haft Aristophanes' skildring af Eros og mennesket i tankerne, da han skrev sit meget specielle eventyr Vejrmøllen, hvori der bl.a. bruges udtryk som f.eks. "de er to og dog een, de kalder også hinanden "min halvpart"."

     Men i øvrigt fik Andersens specielle forhold til vennen Edvard Collin, som varede ved til digterens død i 1875, stor indflydelse på hans videre liv og ikke mindst på forfatterskabet. I dette forhold så han altid sig selv som den kvindelige part, og sådan skildrede han det også i store dele af sit forfatterskab fra perioden 1833 til omkring 1870. Men han inddrog samtidig begge sine psykiske, kønslige aspekter i sammenhængen og gav sin egen personlighed samtidigt udtryk i både en mands og en kvindes skikkelse.

     Dette gælder stort set i alle hans romaner og skuespil. Fra romanen Fodrejse, 1829, over romanerne Improvisatoren, 1835, O.T., 1836, Kun en Spillemand, 1837, De to Baronesser, 1848, At være eller ikke være, 1857, til Lykke-Peer, 1870. Og for skuespillenes vedkommende i hvert fald fra og med Bruden fra Lammermoor, 1832, og over Ravnen, 1832, Agnete og Havmanden, 1833, Festen på Kenilworth, 1836, og Skilles og mødes, 1836, Mulatten, 1840, og Maurerpigen, 1840, Fuglen i Pæretræet, 1844, Lykkens Blomst, 1845, Liden Kirsten, 1846, Hr. Rasmussen, 1846, Brylluppet ved Como-søen og Meer end perler og guld, 1849, Ole Lukøje, 1850, Hyldemoer, 1851, til Da Spanierne var her, 1865. (Note 19)

     Det gælder desuden for eventyr og historier som de følgende, hvori det dog særlig er polprincippet og - for nogle af eventyrenes vedkommende - den særlige udviklingsproces, som vi siden skal lære at kende som "polforvandlingen", der mere eller mindre tydeligt går igen: Dødningen, 1830, Fyrtøjet og Tommelise, 1835, Rejsekammeraten, 1835, Den lille Havfrue, 1837, De vilde Svaner, 1838, Paradisets Have, 1839, Ole Lukøje, 1841, Snedronningen og Hyldemoer, 1844, Hyrdinden og Skorstensfejeren, 1845, Skyggen, 1847, Under Piletræet, 1852, Klods-Hans og Ib og lille Christine, 1855, Dynd-kongens datter og De vises sten, 1858, Dejlig!, 1859, Isjomfruen og Psychen, 1861, Vejrmøllen, 1865, Dryaden, 1868. (Note 20)

 

     Imidlertid må det ovenforstående forsøg på at give et indtryk af Andersens syn på og forhold til det kønslige polprincip kun betragtes som introduktion til en mere indgående undersøgelse, vi skal foretage efter at have gjort os bekendt med "det seksuelle polprincip", og ikke mindst "den seksuelle polforvandling", der spiller så stor og afgørende en rolle i Martinus' Kosmologi.

     Men for fuldt ud at kunne forstå Andersens personlighed, liv og forfatterskab, vil det desuden være nødvendigt at se nærmere på to af kosmologiens andre vigtige faktorer og processer, nemlig reinkarnationen og repetitionen.

 

     Vi skal herefter fortsætte med at redegøre for "det seksuelle polprincip", sådan som dette er defineret og fremlagt af Martinus i form af en række geniale analyser, der i øvrigt afklarer en lang række af de problemer, som kønslivet har givet anledning til op gennem tiderne og som de måske i nok så høj grad fortsat volder mange mennesker i vore dage. Derfor kan kendskabet til ”det seksuelle polprincip” og ”polforvandlingen” have andet og mere end teoretisk, filosofisk interesse, nemlig i nok så høj grad praktisk interesse. Men i relation til H.C.Andersen og hans forfatterskab har kendskabet dog fortrinsvis filosofisk betydning. 

 

     NOTABENE: Til de læsere, som enten kender Martinus’ kosmiske analyser i forvejen eller som ikke synes de har speciel interesse i at tilegne sig et sådant kendskab, i hvert fald ikke ad en indirekte og ’andenhånds’ vej som denne, vil jeg anbefale at springe de følgende afsnit over. Det sker nemmest ved eventuelt at fravælge disse i menuen. 

     I øvrigt vil kyndige læsere være mere end velkomne til at stille spørgsmål eller evt. komme med rettelser eller tilføjelser, hvis der skulle være noget i min tekst, som enten er uklart eller må anses for direkte forkert. Jeg vil kunne kontaktes via mail på adressen harry.rasmussen@outlook.dk. Man må dog ikke forvente, at jeg med mine nu (i 2009) 80 år kan indlade mig på en større eller længere korrespondance.

 

 

 

 

NOTER OG KILDER til:

 

 INTRODUKTION TIL ”DET SEKSUELLE POLPRINCIP”

 

Note 1: Vedr. begrebet "gudesønnen", se: LB I, stk. 244, 251. LB II, stk. 389, 488, 583. LB III, stk. 753-62, 854, 870, 949, 953-5. LB IV, stk. 1085-6, 1106, 1122-3, 1130, 1387, 1590. LB V, stk. 1598-1600, 1603, 1850, 1902-3. LB VI, stk. 1982, 2103. LB VII, stk. 2475, 2633, 2637-41, 2658:6, 2658;13. E I, stk. 9:4, 11:1-34. E II, stk. 21:1-6, 22:1-3, 22:3. E III, stk. 32:14, 33:68. Logik, kap. 31, 63-4, 66-7. -  Vedr. lignelsen "den fortabte søn", se: Luk. 15, 11-32.

Note 2: Vedr. "Guds tale til gudesønnen": LB II, stk. 489-90. LB V, stk. 1671. LB IV, stk. 2088-2130. Logik, kap. 59. – Jf. evt. med artiklen Guds sprog her på hjemmesiden.

Note 3: Vedr. opfattelsen af religionerne som udtryk for det guddommelige moderprincip og videnskaberne som udtryk for det guddommelige faderprincip, skal det her nævnes, at denne sammenligning ikke er foretaget direkte af Martinus selv, men den fremgår efter min mening implicit af hans syn på sagen. Udtrykket "Fader-Moder" om Gud er heller ikke brugt af Martinus selv, men derimod af hans mangeårige nære medarbejder Mogens Møller (1914-1980). Men også i det tilfælde er tolkningen implicit i overensstemmelse med Martinus’ opfattelse af Gud.

     Vedr. begrebet ”Det seksuelle polprincip”: LB III, stk. 647, 828, 832, 927, 940-2. LB IV, stk. 1123-4, 1133, 1192-3. LB V, stk. 1601, 1646, 1650-1, 1690, 1709, 1928, 1930-1, 1935. LB VII, stk. 2404, 2406, 2479-80, 2482, 2493-6, 2528, 2532-3, 2540, 2543, 2548, 2551, 2555, 2588, 2626, 2632, 2658:35. E I, stk. 6:7, 6:11, 11:15. E III, stk. 32:2, 33:4, 33:10, 33:13, 33:49-50, 33:67, 33:78. Logik, kap. 31, 41. PB-J 4, kap. 29-30, samt samme forfatters bog: Mennesket og Den Seksuelle Revolution. Forlaget Nordisk Impuls, Spjald 2006..

Note 4: Men idet vi vender tilbage til nutiden, for at se nærmere på, hvordan det seksuelle polprincip giver sig til kende i vor dagligdag, må det konstateres at Martinus har ganske ret, når han giver udtryk for, at selv det moderne, oplyste og frigjorte menneske stadigvæk er ukendt med, hvad begrebet seksualisme i virkeligheden indebærer, lige som det ikke synes at have forstået, hvilken afgørende faktor i livet det seksuelle polprincip faktisk er.

     For ét er, at det moderne menneske i almindelighed er stærkt interesseret i og optaget af sex og hvad deraf følger, men dets forståelse af, hvad det egentlig er det drejer sig om, indskrænker sig til forestillingen om kønsdrift. Det vil sige til en opfattelse af, at seksualitet i almindelighed og normalt drejer sig om det maskuline og det feminine køns gensidige tiltrækning mod hinanden.

     Begrebet seksualisme betyder altså for de fleste nutidsmennesker det kønsliv, der normalt praktiseres af normale mennesker, dvs. af mand og kvinde sammen. Det betragtes også som normalt og almindeligt, at menneskets praktisering af seksualisme er præget af egoisme, med vægten lagt på ydre kønsegenskaber som fysisk udseende og udstyr og seksuelle præstationer, som ligefrem udgør et konkurrencemoment, i al fald i snakken mand og mand og kvinde og kvinde imellem.

     Parternes sympatiske orientering retter sig først mod de fysiske egenskaber, men naturligvis spiller psykiske egenskaber også en vis rolle. Mandighed, mod og intelligens hos manden, spiller en rolle for kvinden, i nogle tilfælde særlig hvis disse egenskaber er forenet med et godt udseende, mens omvendt femininitet, blidhed og ynde hos kvinden er aktiver som ofte gør hende attraktiv for manden. Men der er naturligvis store forskelle og afvigelser i dette generelle mønster.

     Det kan alligevel fastslås, at det er de ydre kønsegenskaber og kønsattributter hos modkønnet, der giver prestige og som spiller en vigtig rolle i mænds og kvinders gensidige seksuelle tiltrækning mod hinanden. De rent menneskelige egenskaber, såsom godhed, hjælpsomhed, ydmyghed, begavelse etc. kommer først i anden eller tredie række, når det gælder det seksuelle engagement. Det kan man ikke mindst se af, hvad det er der skiltes med og fremhæves i film og TV, i reklamer, annoncer og ugebladslitteratur og billedblade, for slet ikke at tale om porno-blade og -film, som i ekstrem grad lægger vægten på kønsattributterne og de seksuelle præstationer.

     For at gøre sig gældende på det seksuelle marked og i den seksuelle konkurrence, må de to køn hver for sig 'reklamere' med de ydre så vel som indre egenskaber og attributter, som har vist sig mest velegnede til at vække og stimulere den seksuelle interesse og aktivitet hos modkønnet. Det må dog konstateres at dette adfærdsprincip, som biologisk set har at gøre med kampen for tilværelsen, ikke kun gør sig gældende for menneskets vedkommende, men kan genfindes i principielt samme former i dyreriget og til dels også i planteriget.

     Menneskets forhold til seksualismen er altså hovedsagelig præget af en dyrkelse af kroppen og de kropslige egenskaber eller attributter. Hos manden er idealet et mandigt, fast ansigt og en veltrænet, muskuløs krop med brede skuldre, smalle hofter, lange ben og store fødder, og ikke mindst er det vigtigt for manden selv helst at have en stor penis. Hos kvinden er idealet lidt mere svingende og i nogen grad afhængigt af tidens mode. Men mange mænd lægger almindeligvis vægt på, at en kvinde skal være "kvindelig", dvs. have barm, lår og bag og ikke være det radmagre 'tøjstativ', som moden i perioder foreskriver kvinderne som ideal. Her skal det dog fremhæves, at der specielt i vor tid har fundet en udvikling sted, som til en vis grad har ændret ved det såkaldte "kønsrollemønster", som tidligere bevirkede at manden hovedsagelig var "skaffedyr" og udearbejdende, mens kvinden var "hyggedyr" og hjemmegående og tog sig af børnene, madlavningen og hjemmets øvrige praktiske gøremål. Særlig i og med ungdomsoprøret, kvindebevægelsen og mandebevægelsen i 1960-70erne, som på flere måder betød et ændret syn på kønsforholdet og seksualiteten, skete der en opblødning af 'rollefordelingen' mellem kønnene. Begreber som "den bløde mand" og "den frigjorte, selvstændige og selvforsørgende kvinde" opstod og markerede, at en forandring i synet på kønsforholdet til en vis grad havde fundet sted, i al fald i visse kredse af befolkningen.

     Det ændrede syn på seksualiteten og de samlivseksperimenter, der fulgte i kølvandet heraf, var i et vist omfang et resultat af politiske overvejelser, teorier og holdninger, som de kulturradikale og senere nymarxisterne førte sig frem med. Parolen lød, at nu var stort set alt det tilladt som brød med de gamle borgerlige og kapitalistiske samfundsnormer og værdier. Religion blev betragtet som "opium for folket", som de kapitalistiske magthavere bedøvede befolkningerne med, for så meget des lettere at kunne udøve deres magt og bevare de erhvervede - marxisterne og kommunisterne kaldte det for "stjålne" - rettigheder. Seksualiteten blev gjort til et spørgsmål om frit valg: Vil du være hetero, bøsse, lesbisk eller bisse (biseksuel)? Vælg selv, det er kun et spørgsmål om, hvad du har lyst til og vil foretrække! Vil du leve alene, i partnerskab, papirløst eller i kollektiv? Vil du være tro mod din partner og dermed borgerligt reaktionær, eller vil du være utro mod vedkommende og dermed progressiv? Vælg selv, for der er ingen, hverken den borgerliggjorte religion eller den verdslige, kapitalistiske magt, der kan eller skal bestemme over dig og den måde, du foretrækker at ville leve på! Men hvad du end vælger, så vælg først og fremmest det socialistiske, progressive fællesskab, som vil frigøre dig fra den borgerlige kapitalismes falske værdinormer og slaveri og den kristne morals vraggods.

     Mange eksperimenter med forskellige former for samliv og bofællesskaber og seksuelt fribytteri, blev vistnok forsøgt praktiseret i nogle kredse, hvoraf enkelte forsøg måske lykkedes, mens andre resulterede i ødelagte ægteskaber og parforhold, ulykkelige børn og nervenedbrudte og forvirrede voksne, der i virkeligheden ikke var parate til så avancerede og drastiske ændringer i deres liv og samliv. Bedre blev det formentlig ikke af, at mange senere måtte opleve at se 'drømmen' om det kommunistiske eller socialistiske menneske og samfund briste som den illusion, den i virkeligheden hele tiden havde været. Men mindst lige så mange havde mere eller mindre bevidst lukket øjnene for de uhyrligheder og grusomme overgreb, der i 'sagen's hellige øjemed blev begået mod sagesløse mennesker, mænd som kvinder, voksne som børn, alt sammen grove brud på de basale menneskerettigheder. Overgreb og brud, der tilmed i reglen blev forsvaret af vestlige intellektuelle og kultur- radikale, hvis ideologiske 'briller' forhindrede dem i at se uhyrlighederne.

 Hen mod århundrede- og årtusindeskiftet 1999/2000 befinder især den vestlige verden sig tilsyneladende i et interregnum, hvor mange ser ud til at have mistet den åndelige orientering. Der er derfor grobund for alverdens mere eller mindre fantastiske teorier og terapier, som bevidst eller ubevidst desuden bruges til at udnytte mennesker, ikke mindst økonomisk.

     Helt samme situation gør sig ikke gældende for nær- og fjernorienten, særlig ikke hvor islam er folkereligion. Men selv om islam i et vist omfang stadigvæk har magt over sindene og desuden i kraft af traditionen formår at gøre sin indflydelse gældende i vide kredse, ses der dog også her tegn på større eller mindre ændringer, f.eks. i form af forsøg på at adskille den religiøse og den verdslige magt. Tiltag, der naturligt nok vækker modstand, især i mere rabiate og fundamentalistiske samfund og kredse.

     Lad mig imidlertid skyndsomst tilføje, at der ikke ligger nogen som helst indignation eller moralsk forargelse til grund for ovenstående forsøg på at indkredse begrebet seksualisme. Skildringen er kun ment som en forholdsvis kortfattet introduktion til dette kapitels efter min mening uhyre interessante og spændende, og for menneskeheden meget vigtige og afgørende, men også temmelig omfattende emne, nemlig "det seksuelle polprincip", sådan som dette er blevet 'afsløret' og gennemanalyseret i vor tid af den geniale tænker og intuitionsbegavelse, Martinus. Vedr. Martinus’ analyser af de forskellige seksualtyper, se f.eks. afsnittet Polforvandlingens seksuelle kategorier her på hjemmesiden.

 

Note 5: Vedr. begreberne "Slangen" = Djævelen, Adam, Eva og "syndefaldet", se 1. Mosebog, 2.-3. kap. Myten om Slangen, Djævelen eller Satan, Adam og Eva og syndefaldet er udførligt behandlet af Martinus, især i flg. værker: Først vedr. begrebet "Slangen": LB V, stk. 1631-3, 1711-2. LB VI, stk. 2203. LB VII, stk. 2517. E III, stk. 27:1, 33:11. Vedr. begrebet "Djævelen": LB I, stk. 24, 40, 145. LB II, stk. 316. LB III, stk. 702, 963, 975, 978, 980. LB IV, stk. 1170, 1173, 1177, 1181, 1212, 1291-2, 1502. LB V, stk. 1600, 1614,1869. LB VI, stk. 2057-8, 2072, 2203, 2238, 2260, 2389-90. LB VII, stk. 2488-9, 2517-8, 2529, 2533, 2543, 2564, 2567-8, 2583, 2589-90, 2593, 2596-7, 2601, 2627, 2642, 2644, 2650, 2654:18-9, 2658:16, 2658:38, 2664. E I, stk. 11:29, 11:33, 13:9. E II, stk. 19:1, 22:3/I. E III, stk. 33:11, 33:44. Logik, kap.68-70. Vedr. begrebet "Satan": LB I: stk. 40. LB IV, stk. 1170, 1173, 1181. LB V, stk. 1615. LB VI, stk. 2203. LB VII, stk. 2517. E II, stk. 22:3/II. E III, stk. 33:11, 33:44. Logik, kap.68-70. Vedr. begrebet "Satan": LB I: stk. 40. LB IV, stk. 1170, 1173, 1181. LB V, stk. 1615. LB VI, stk. 2203. LB VII, stk. 2517. E II, stk. 22:3/II. E III, stk. 33:11, 33:44.

     Vedr. begreberne "Adam" og "Eva": LB IV, stk. 1154-7, 1159, 1165, 1168, 1170, 1172, 1175-6, 1179-84, 1187-99, 1222, 1224, 1231-2, 1235, 1295, 1423-4, 1545-6. LB V, stk. 1600-2, 1604-5, 1619-21, 1631, 1679-80, 1682, 1687-8, 1702, 1704-11, 1713, 1842, 1937, LB VI, stk. 2107-8, 2129. LB VII, stk. 2643. E III, stk. 33:9-11, 33:7-10, 33:77-9. Logik, kap. 42-4, 47, 49, 67-8, 78. Vedr. begrebet "syndefaldet": LB I, stk. 80-7, 142, 145. LB II, stk. 307, 391, 402, 570, 586, 613, 629. LB III, stk. 662, 853, 963-6, 972-3, 975, 977-8, 859-65, 869, 884-5, 917. LB IV, stk. 1170-2, 1177, 1188-9, 1191, 1211, 1235-6, 1241, 1286, 1291-2, 1295, 1298, 1355, 1349-51, 1363, 1399, 1423, 1430-1, 1433. LB V, stk. 1631-2, 1679-80, 1702, 1711-3, 1805, 1842, 1928. LB VI, stk. 2129, 2208, 2210. LB VII, stk. 2445, 2661. E II, stk. 20:4-6, 20:8, 20:10. E III, stk. 33:11, 33:32-3, 33:51, 33:64, 33:78-9, 33:81. Logik, kap. 0, 55, 95.

      Emnet er også behandlet af Per Bruus-Jensen, særlig i bogen "Eksistens og udødelighed.", bd.2, fjerde afsnit, og i bogen "Slangens død". Forlaget Nordisk Impuls 1987. Emnet er som formentlig bekendt desuden behandlet af en del forfattere i tidens løb. Som eksempler herpå kan nævnes Édouard Schuré: De Store Indviede. Et indblik i religionernes hemmelige historie. Oversat efter Les Grands Initiés af Johannes Hohlenberg. Forlaget Kronos. København 1948. - Elaine Pagels: Adam, Eva og Slangen. Moral og seksualitet. Oversat af Lene Sjørup. Forlaget Hekla 1989. Vedr. Martinus’ tolkning af Bibelens mytologi, se evt. også de indledende kapitler i JESUS MENNESKESØNNEN II her på hjemmesiden.

Note 6: Vedr. opfattelsen af seksualiteten som sakramente, se f.eks.: Gordon Rattray Taylor: Sex historisk set. Oversat af Mogens Boisen. Hans Reitzels Forlag. København 1958.

Note 7: Platon: Symposion. Ved Per Krarup. Gyldendal 1981.

Note 8: Vedr. begreberne Yang og Yin og Tao, se f.eks. Philip Rawson and Laszlo Legeza: TAO. The Chinese philosophy of time and change. Bounty Books. New York 1973.

Note 9: Vedr. de mytologiske begrebspar Osiris og Isis, Eros og Psyke, Orfeus og Eurydike, se f.eks. Munksgaards Mytologi Leksikon. Guder og helte i den græske, romerske og nordiske mytologi. Munksgaards Forlag. København 1964. Se evt. også Erich Neumann: Amor og Psyche. Kvindelig psyke og dens udvikling. En kommentar til Apulejus' fortælling. Niels Bings Forlag. København 1965.

Vedr. Krishna og Radha, Shiva og Shakti, se f.eks. Philip Rawson: TANTRA. The Indian cult of ecstasy. Bounty Books. New York 1973.

Note 10: Dante Alighieri: Den guddommelige Komedie I-2. På dansk ved Chr.K.F.Molbech. Udgivet med noter og efterskrift af Jørn Moestrup. Gyldendal 1966.

Note 11: PB-J 4, kap. 30, s.25-38.

Note 12: Vedr. begrebsparret anima og animus, se f.eks. Calvin S.Hall og Vernon J.Nordby: Jungs's psykologi, en grundbog. Oversat af Lone Spanheimer. Forord af Pia Skogemann. Hans Reitzels Forlag. København 1985. Se evt. også Pia Skogemann: Religion og symbol. C.G.Jungs religionspsykologi. Religion fra Borgen, 1988. Vedr. begrebet anima, se side 30, 42, 46, 64. Vedr. begrebet animus, se side 42, 55-6, 64. Se evt. også artiklen Personlighedsbegrebet her på hjemmesiden.

Note 13: Vedr. planteriget, se LB I, stk. 182-5, 187, 246, 255. LB II, stk. 350, 359, 454, 510-2, 511-2, 514. LB III, stk. 641-2, 648, 685, 921. LB IV, stk. 1099, 1105, 1107-8, 1183, 1219-20, 1424, 1433, 1546, 1551, 1579, 1587. LB V, stk. 1661, 1685, 1691-2, 1919, 1926. LB VI, stk. 1963, 1966. LB VII, stk. 2529, 2603. DeV I, stk. 12:3, 13:9. DeV II, stk. 17:11, 19:12. LB III, stk. 30, 33:6-7, 33:9, 33:72, 33:79. Logik, kap. 51-2, 73-5, 78-9. PB-J 3, kap. 23.

Note 14: Eventyrene "Vejrmøllen", "Dødningen", "Rejsekammeraten", "Den lille Havfrue" findes i Dal og Nielsen, hhv. bd. IV, s. 195-197, bd. I, s., 67-84, 87-106, 189-209. Saml. Skr., bd.11, 467- 548: "Agnete og Havmanden, dramatisk Digt i to Dele." 1833. I artiklen ”Reisekammeraten” her på hjemmesiden er eventyret ”Rejsekammeraten” søgt tolket på basis af Martinus’ kosmologi.

Note 15: Edvard Collin (1808-86), søn af Jonas C.d.Æ., cand.jur. 1831. 1832 auskultant i Finansdeputationen, 1835 assessor auscultans, 1840 virkelig assessor, 1842 kommitteret, 1848 direktør i Finansministeriets Departement for Assignations- og Møntvæsen samt Skattesager, afsked 1864; 1832-42 sekretær ved Fonden ad usus publicos, 1851 medlem af Direktionen for Sparekassen for Kjøbenhavn og Omegn, 1864-86 administrerende direktør; medstifter af Musikforeningen. 1836. Kilde: Dagbøger XI, 141-142, samt BEC VI, Registre s. 19-20.

Note 16: Vedr. "dus-historien": Brevveksling I, 69, hvor Andersen i et brev dateret "Hamborg. [19.Maj 1831]" foreslår vennen, at de skal være "dus": "[...] Jeg har også en bøn til, De vil måske le, men vil De engang ret glæde mig, ret give mig et bevis på Deres agtelse - når jeg fortjener den - så - ja De må ikke blive vred! - Sig du til mig! mundtligt vil jeg aldrig kunne bede Dem derom, det må ske nu, nu medens jeg er borte; har De noget derimod, så tal aldrig til mig derom, jeg vil, naturligvis aldrig ytre det mere! I Deres første brev jeg nu får, vil jeg se om De har ville glæde mig, og jeg drikker da Deres skål der og det ret af hjertet. - Er De vred? - De kan ikke tro, med hvilket bankende hjerte jeg skriver dette, skønt De ikke er her. Men nu ikke mere herom". - Edvard Collins venlige men afvisende svar fulgte i et brev af 28.5.s.a. Se Brevveksling I, 73-75. Afslaget berørte Andersen dybt og han glemte det faktisk aldrig siden, hvad bl.a. det i teksten citerede brev af 24.9.1833 er eksempel på. Brevet er trykt i Brevveksling I, 182-190. Citatet fra dette brev findes s.185-186. Her i bogen, i 2. bind i kapitlet "H.C.Andersen og seksualiteten", skal vi vende tilbage til dus-historien. Jf. med artiklen H.C.Andersens seksualitet her på hjemmesiden.

Note 17: Artiklen "min halve Qvindelighed" er trykt i tidsskriftet KI, nr. 1/1993, s. 8-12. Genoptrykt i tema- hefte nr.6, s. 9-16. Artiklen ”min halve Qvindelighed” er også gengivet her på hjemmesiden.

Note 18: Vedr. Aristophanes' tale: Se det i note 7 nævnte værk, s. 37-44.

Note 19: Vedr. Fodrejse: Se forkortelser vedr. H.C.Andersen-litteraturen. Vedr. de nævnte romaner: Se R&R, hhv. bd. I, II, III, IV og V. Vedr. de nævnte skuespil: Se Saml .Skr. hhv. bd. XI: 385-424 (Ravnen, men teksten er her fra den omarbejdede udgave 1865. Den fulde tekst til første version er trykt 26.10.1832. Til denne udgav Musikforeningen i 1839 klaverudtog m. tekst og sangstemmer og korstemmer (216 sider), 467-548, IX: 69-167 (Festen på Kenilworth, 1836, men her kun sangene. Fuld tekst 12.1.1836. Fuldstændigt klaver-udtog af Axel Liebmann og Otto Malling 1877 (210 sider), udgivet af Samfundet til Udgivelse af dansk Musik), 169-243 (Skilles og mødes er en samling af to vaudeviller), 303-390, X: 1-81, 99-131, 167-236, 271-295, 311-366, 393-465, XI:1-75, 77-122. 317-383. Teksten til Bruden fra Lammermoor, 1832, er ikke trykt i Saml. Skr., men 4 sange herfra er trykt i bd. XII, 101-103. Hr. Rasmussen, 1832, er først trykt 1913.

Note 20: Vedr. de nævnte eventyr, se Dal og Nielsen, hhv. bd. I: 189-209, 23-29, 53-63, 67-84, 87-106, 125-138, 141-153, 167-176, II: 49-76, 171-177, 93-97, 129-140, 261-273, 291-294, 297-306, III: 63-94, 162-168, IV: 87-100, IV: 121-162, 166-176, 195-197, V: 69-92.

 

Se Forkortelser samt Litteraturliste vedr. H.C.Andersen og vedr. Martinus, som findes via  menuen.