Skæbnens gru – i tilbageblik!

Skæbne eller tilfældighed?

 

Gang på gang stilles man overfor begivenheder og situationer, som i hvert fald umiddelbart kan virke uforståelige og meningsløse. Ved flere tidligere lejligheder har jeg skrevet artikler, som netop omhandlede sådanne begivenheder og situationer, der kun kan betegnes som grufulde eller grusomme. Det drejer sig især om artikler som 4.29. Hvorfor? – om skæbnens gru og 4.72., Skæbnens gru - igen! – Skæbne eller tilfældighed? 4.57., Tror du på Gud? – En lidt svær dialog (fortsat) og 4.74. Tror du på Gud? – En lidt svær dialog (fortsættelse 2)

 

Det grundlæggende problem og spørgsmål i forbindelse med de grufulde og grusomme oplevelser, situationer og begivenheder, som mennesker kan blive udsat for, må i nærværende sammenhæng være, om disse ulykkelige og tragiske begivenheder er udtryk for noget skæbnebestemt eller for rene og skære tilfældigheder. Normalt har vi ingen vanskeligheder ved at opfatte lyse, positive og behagelige oplevelser og begivenheder, vi selv og andre bliver udsat for, som udtryk for skæbnens gunst og underfulde spil. Det er straks sværere med de mørke, negative og ubehagelige oplevelser og begivenheder, som vi også bliver udsat for, for disse vil vi i reglen umiddelbart bedømme som værende et udslag af tilfældigheder, som vi ikke selv har nogen skyld i, og som vi derfor i reglen opfatter som uretfærdige.

 

Begrebet tilfældighed hentyder i almindelighed til noget, der indtræffer uforudset og uden at man i reglen kan påvise en logisk eller nødvendig indre årsagssammenhæng. Så længe der er tale om noget positivt og behageligt synes vi som oftest godt om tilfældige og overraskende hændelser, men modsat synes vi i reglen også, at negative og eventuelt smertelige hændelser og overraskelser er ubehagelige og derfor meget lidt velkomne.

 

I modsætning til tilfældighed handler begrebet skæbne om noget, som enten en højere magt eller magter – eksempelvis en gud eller guder - pålægger menneskene, eller som vi selv grundlæggende bærer skylden for i medfør af vores holdninger, adfærd og handlinger. I førstnævnte sammenhæng drejer det sig om en tolkning af verden som overordnet set strengt lovbundet, hvorfor ens skæbne beror på i hvor høj grad og omfang, man som gruppe og individ er i stand til at tilpasse sig og adlyde de gældende lovmæssigheder. I sidstnævnte sammenhæng er skæbne en virkning eller konsekvens af årsager, som vi selv i første instans har udløst eller igangsat. Denne opfattelse og tolkning af begrebet skæbne er det, vi blandt andet finder indenfor Martinus’ kosmologi. Deri tolkes begrebet skæbne kortfattet som oplevelsen af virkningerne til de årsager, individet selv har udløst. Men som påpeget i flere af mine tidligere artikler om skæbne, forudsættes eksistensen og funktionen af den proces, som på dansk betegnes som genfødsel og med et fremmedord som reinkarnation. Uden sidstnævnte ville begrebet skæbne som et individuelt og personligt anliggende være totalt uforståeligt.

 

Anden Verdenskrig og Danmarks Besættelse

Op gennem historien vrimler det nærmest med en mangfoldighed af uhyggelige og ligefrem grusomme hændelser, begivenheder og situationer, som det i hvert fald umiddelbart kan virke uforståeligt og meningsløst, at mennesker har skullet udsættes for. Til sådanne begivenheder hører også krige og krigssituationer, som ikke alene er gået ud over soldaterne på slagmarkerne, men også over civilbefolkningerne i de krigshærgede lande. Det er både Første og Anden Verdenskrig uhyrlige beviser på i nyere tid. Her kunne nævnes utallige eksempler på de plager i form af blandt andet fattigdom, sult, hjemløshed, blodig lemlæstelse, invalidering og død, som mange mennesker, børn så vel som voksne, har måttet udstå, primært fordi der fandtes selvtilstrækkelige og hårdhudede politikere og finansfolk, som så stort på de menneskelige omkostninger, krige og krigssituationer altid automatisk medfører. Et særlig uhyrligt eksempel på dyb despekt for mennesket er Nazi-Tysklands forsøg på at undertrykke den slaviske race og udrydde den europæiske del af den jødiske race, hvoraf sidstnævnte kun overlevede, fordi nazisterne tabte krigen. Den samme dybe despekt for mennesket gjaldt i øvrigt Den kommunistiske russiske Revolution 1917-18, hvis uhyrlige menneskelige omkostninger først i nyeste tid er kommet til offentlighedens kendskab.

 

Som formentlig almindeligt bekendt brød Anden Verdenskrig ud den 3, september 1939, da England efter kraftige udfordringer erklærede Hitler-Tyskland krig. Det blev indledningen til en fem år lang og grufuld krig, hvorunder blandt andet lille Danmark kom under tysk herredømme i årene 9. april 1940 til 4. maj 1945. Men selv om Danmark ikke kom til at opleve krigens gru nær så tæt på, som tilfældet blev og var for mange af de andre besatte europæiske lande, for slet ikke at tale om Tysklands nådesløse angrebskrig på Sovjetunionen, så skete der dog begivenheder og fandt hændelser sted herhjemme, som efter forholdene og omstændighederne var alvorlige og grusomme nok i sig selv.

 

Blandt de mere uhyggelige begivenheder i Danmark under den tyske besættelse, var eksempelvis bombardementet af Shellhuset i København, som til trods for et vellykket angreb på selve Shellhuset, fik et ulykkeligt og tragisk forløb på grund af, at et af de lavtflyvende engelske bombefly under indflyvningen til København ramte en høj elmast på jernbaneterrænet ved Godsbanegården og derved kom ud af kurs og styrtede ned i Den franske Skole på Frederiksberg Allé, hvor flyet eksploderede, en hændelse eller et uheld, som fik fatale følger for mange mennesker, børn så vel som voksne.

 

Shellhuset bombet

I det følgende vil jeg give en beskrivelse af, hvordan jeg som dengang knapt 16-årig selv oplevede englændernes bombardement af Shellhuset i København. Jeg arbejdede dengang som animator på den første danske lange tegnefilm ”Fyrtøjet”.

 

Onsdag den 21. marts 1945 fandt der et delvis vellykket britisk luftangreb sted på Gestapo-hovedkvarteret Shellhuset i København. Shellhuset lå på hjørnet af Kampmannsgade og Vester Farimagsgade, ikke mange hundrede meter fra stedet, hvor vi arbejdede. Men selve angrebet kom vi, der arbejdede på tegnestuen i Frederiksberggade, til at opleve på noget nær nærmeste hold. Angrebet fandt sted om formiddagen omkring kl. 11 og på det tidspunkt blev vi opmærksomme på, at der foregik noget usædvanligt, idet vi pludselig hørte en højlydt motorlarm over hovederne på os og fulgt af en dunkende hurtigt gentaget lyd. Vi blev efterfølgende klar over, at det måtte være en af de jagermaskiner, der ledsagede bombeflyene, som fløj lavt hen over byens hustage og det gav meget kraftig genlyd i den snævre skakt af en gårdsplads, der var inde bag ejendommen i Frederiksberggade 28.

 

 

Herover ses Shellhuset, som det så ud i 1945 og før det blev bombet. Som det fremgår har den dengang meget moderen bygning en stueetage og 5 etager samt en loftsetage. Det var i loftsetagen, at Gestapos fanger sad fængslet. Tyskerne mente, at når modstandsfolk var spærret inde dér, så ville bygningen ikke blive bombet ovenfra, og anden form for bombning kunne man åbenbart ikke forestille sig ville kunne finde sted. Facaden til venstre vender ud mod Kampmannsgade og facaden til højre vender ud mod Vestre Farimagsgade. – Foto lånt fra  ”Årets største begivenheder i billeder 1943-45”, bind 2. A/S Bogforlaget DANA – Fruens Bøge 1952..

 

 

Blandt de mange store københavnske ejendomme, der i løbet af besættelsestiden var blevet beslaglagt af tyskerne, var også Dagmarhus på hjørnet af Vester Boulevard (det nuv. H.C. Andersens Boulevard) i forgrunden og Jernbanegade.til venstre i billedet Alle forretninger og virksomhedskontorer blev lukket og forment adgang. Dagmar Bio – nederst til venstre i billedet – fungerede som biograf for værnemagten. På taget blev der anbragt antiluftskyts-stillinger, som tydeligt ses på billedet, hvilket selvfølgelig skyldtes, at huset var hjemsted for bl.a. ”den højere SS- og Politifører Pancke”. Normalt lå Dagmarhus fuldt oplyst om natten, men under luftalarmer slukkedes alt lys.  – Foto lånt fra  ”Årets største begivenheder i billeder 1943-45”, bind 2. A/S Bogforlaget DANA – Fruens Bøge 1952.

 

     Formentlig kom angrebet fuldstændig bag på både det danske beredskab, for sirenerne kom ikke i brug, og ligeledes på tyskerne, men antiluftskytsstillingen på taget af Dagmarhus lige ovre på den anden side af Rådhuspladsen, nåede alligevel at komme i brug, for det var formentlig derfra den dunkende lyd hørtes. Kort efter hørtes de hule drøn fra de eksploderende bomber, der blev kastet ned over Shellhuset, og hvis trykbølger knuste mange kontorvinduer i bygningerne på Rådhuspladsen og sugede glasskår og løse papirer, som fakturaer og maskinskrevne breve, ud og spredte disse hen over det meste af Rådhuspladsen. Trafikken var gået i stå overalt, formentlig fordi den kørende del af denne afventede, hvad der videre ville ske.

     Dette sidstnævnte var vi nogle stykker fra tegnestuen, der blev vidner til, idet vi skyndte os ned på gaden og hen over Rådhuspladsen. Vores arkivar Bjørn, kaldet ”Largo” og jeg fulgtes ad, da vi gik over på Vestre Boulevard (den nuværende H.C. Andersens Boulevard) og gennem den vestlige del af Studiestræde ved Studentersamfundets bygning og over til broen over Jernbanegraven ved Hammerichsgade over til Kampmannsgade lige overfor det brændende Shellhuset, der lå på hjørnet af sidstnævnte gade og Vester Farimagsgade, og som nærmest var skjult bag en stor og tæt sort røgsky, som samtidigt formørkede himlen. Selvom bombardementet åbenbart var forbi på det tidspunkt, turde vi naturligvis ikke vove os nærmere på den stadig brændende og vældige 6-etagers bygning, hvorfor vi en kort tid blev stående i ly af broens svære stenrækværk. Synet, vi så, var uhyggeligt, ikke mindst fordi der var fuldkommen stilhed overalt omkring os.

 

 

Herover ses et luftfotoover jernbaneterrænet ved Vesterport den fatale formiddag onsdag den 21. marts 1945, da en formation engelske bombefly, fulgt af beskyttende jagerfly, bombeangreb Shellhuset i København. Fotoet er formentlig taget fra en af de jagere, der ledsagede bombeflyene. Shellhuset ses helt til højre i nederste hjørne af fotoet, men så vidt det kan bedømmes før den kastede bombe detonerede. Bomberne var tidsindstillede til først at sprænges efter at bombeflyene var nået væk fra stedet. Et af de lavtflyvende bombefly ses helt til venstre i billedet, på vej væk fra stedet. Til højre for flyet ses en større bygning, som ligger lege overfor Palads Teatrets dengang hvide bygning, hvis udgangsside ligger ud mod Hammerichsgade, der løber langs med Banegraven. Lige over for de nævnte to bygninger ligger broen over til Kampmannsgade og Shell-huset. Det var her – jf. hovedteksten – at Largo og jeg krøb i sjul bag broens stenrækværk og så det uhyggelige syn af det brændende og røgindhyllede Gestapo-hovedkvarter. Se næste foto nedenfor. – Foto: Kilde ukendt. 

 

     Efter det uhyggelige syn af den brændende og rygende bygning, skyndte vi os noget chokerede tilbage til tegnestuen, hvor vi fortalte om, hvad vi havde set. Mærkværdigvis så vi slet ingen tyske soldater eller Hipo-folk undervejs, men jeg har ingen forklaring på, hvorfor det ikke var tilfældet. Men alt virkede, som om det var gået i stå, så at stilheden blev meget mærkbar.

     Det var svært at koncentrere sig om tegnarbejdet efter den oplevelse, og resten af dagen gik da også mest med indbyrdes snak om, hvad det var, der var sket og hvorfor. Men alt hvad man vidste, var kun, at Shellhuset var hovedkvarter for Gestapo og at der sad danske modstandsfolk som fanger i huset.

 

     Det var en frostkold dag, og et tyndt lag sne lå overalt, hvor det ikke var blevet fejet væk. Efter fyraften kl. 17 cyklede jeg hjem og fik aftensmad, og fortalte naturligvis mine forældre og søskende, hvad jeg have hørt, set og oplevet. Deres reaktion var for de voksnes vedkommende dyb alvor og tavshed. Da vi kl. 18,30 hørte i Radioavisen, at Jeanne d’Arc-Instituttet, kaldet Den franske Skole, på Frederiksberg Allé og nogle omkringliggende beboelsesejendomme også var blevet bombet, og at mange var blevet dræbt og såret, vaktes der i mig en uimodståelig trang og videbegærlighed til at ville se de ramte steder, og da jeg efter aftensmaden gik over til min kammerat, Jørgen, spurgte jeg, om han ville med ud og se, hvad der var sket. Det ville han gerne, hvorfor vi skyndsomst ilede hen til linje 18’s stoppested på Jagtvej lige for enden af Jægersborggade og kørte med sporvognen ud til Frederiksberg Runddel, hvor vi stod af og spadserede ned ad Frederiksberg Allé mod stedet, hvor Den franske Skole var beliggende.

 

 

Herover ses det på sin vis vellykkede og effektive resultat af det engelske luftbombardement af Shellhuset onsdag den 21. marts 1945.  Bygningen ses her fra den side, der vender ud mod Kampmannsgade, og med Autoværksted, garager og andet overfor, som dog intet havde med Shellhuset at gøre. Det er Vestre Farimagsgade, der ses til højre i billedet. - Foto lånt fra ”Årets største begivenheder i billeder 1943-45”, bind 2. A/S Bogforlaget DANA – Fruens Bøge 1952. 

 

     Det var mørkt og kun det afskærmede lys fra lygtepælene oplyste alléen, som var dækket af et tyndt lag sne og indhyllet i et tåget, gulgråligt og spøgelsesagtigt skær. Samtidigt hvilede der en sødlig-sveden lugt over det hele, som blev stærkere, jo nærmere vi kom ulykkesstedet. Tættere på Den franske Skole konstaterede vi, at alleen var afspærret med rød-hvide bånd på tværs af gaden, for at markere adgang forbudt for uvedkommende. For at komme endnu tættere på selve ulykkesstedet, måtte vi gå en omvej ad Kochsvej og ned ad Henrik Steffensvej, som mundede ud i Frederiksberg Allé, omtrent lige overfor den bombede skole.

     Det syn, der mødte os, har jeg aldrig glemt, for det jeg så, var resterne af en sammenfalden, sodsværtet og endnu rygende ruin af en bygning, som bortset fra de tilbageværende ydermure med gabende tomme vindueshuller, nærmest lignede en stor dynge affald, oven på hvilken nogle brandfolk endnu gik og slukkede ild de steder, hvor denne havde tendens til at ville blusse op.

     Det mest bemærkelsesværdige og ejendommelige var, at bortset fra Jørgen og mig selv og nogle få andre, mænd og kvinder, som også stod ved den afspærrede ende af Henrik Steffensvej, var der næsten ingen mennesker på stedet, og dertil kom, at stilheden og tavsheden hvilede tungt over hele det dystre sceneri.

 

 

Herover stimler folk sammen foran den brændende franske Skole, hvis bygninger på dette tidspunkt endnu ikke er totalt udbrændte og delvis styrtet sammen. Muren med indgangsportalen foran skolen står der også endnu, men blev senere formentlig revet ned, for at give plads til redningsarbejdet. – Fotoet er lånt fra Krigsaviserne 1940-1945, Del 49. 1999.

 

 

Herover ses det tragiske og ulykkelige resultat af den uheldige side ved det engelske bombeangreb på Shellhuset: Den totalt udbrændte franske Skole, hvis ruiner taler deres tydelige sprog om sammenstyrtning af bygningernes indre. Noget af det, der var medvirkende til, at så mange børn og voksne mistede livet eller blev sårede og forbrændte. Det var dette triste og dystre syn, men i halvmørke, som mødte min kammerat Jørgen og mig, da vi hen på aftenen den 21. marts, tog ud til Frederiksberg Allé for at se, hvad der var sket. - Foto lånt fra ”Årets største begivenheder i billeder 1943-45”, bind 2. A/S Bogforlaget DANA – Fruens Bøge 1952..

 

     På det her omtalte tidspunkt vidste jeg ikke andet om bombardementet af Shellhuset og Den franske Skole og de omkringliggende boligejendomme, end det, jeg selv havde set på stederne og hørt i Radioavisen, og især det sidstnævnte var ikke meget. Tyskerne benyttede jo straks bombardementet som en kærkommen anledning til at angribe de allierede for brutalitet og hensynsløshed imod civilbefolkningen. Men disse ensidige, propagandistiske angreb havde vi efterhånden vænnet os til, så at de ikke blev taget alvorligt. Og hvad angik pressen, vidste vi jo, at denne var censureret, så at man ikke fik alt at vide ad den vej. Derimod kunne man i bedste fald håbe på, at den illegale presse vidste og kunne berette mere om, hvad der rent faktisk var sket og hvordan og hvorfor det var sket. Men indtil videre måtte vi af tidsmæssige grunde afvente den illegale presses reaktioner.

 

     Mange år senere, end begivenhederne fandt sted, og før min beskrivelse af disse i min selvbiografi, har jeg på hjemmesiden Dansk Tegnefilms Historie 1919 – 2000 beskrevet bombardementet af Shellhuset og hvad dermed fulgte, og da den beretning vil være egnet som et godt supplement til min ovenfor anførte beskrivelse, vil jeg tillade mig at henvise til den her. Den vil i øvrigt kunne læses på http://www.tegnefilmhistorie.dk/ under afsnittet ” Palladium A/S træder til”.

 

    Her skal jeg dog gengive nogle enkelte citater fra den nævnte hjemmeside, som uddyber og supplere min ovenstående beskrivelse af begivenhederne omkring bombardementet af Shellhuset:


     Shellhuset, som var – og efter senere genopbygning fortsat er - beliggende på hjørnet af Vester Farimagsgade og Kampmannsgade, var blevet beslaglagt af tyskerne i slutningen af februar 1944 og indrettet som hovedkvarter for Gestapo. Her fandt der tredje grads forhør og flere former for grov tortur af arresterede danske modstandsfolk sted, og som en slags ’beskyttelsesforanstaltning’ mod mulige flyangreb, havde tyskerne meget snedigt indrettet den fem etager høje bygnings tagetage med en række fængselsceller, hvor særligt betydningsfulde fanger blev anbragt. Derfor var det heldigt, at englænderne havde trænet piloterne i at flyve ind fra lav højde og kaste bomberne mod siden af huset i omkring anden til tredje sals højde. Denne del af aktionen forløb nogenlunde planmæssigt, idet det lykkedes for flere af fangerne, som var fremtrædende medlemmer af den danske modstandsbevægelse, at undslippe.

 

     Shellhuset udbrændte stort set totalt og efterlod en rygende ruin, hvis røg blandedes med røgen fra naboejendommene, som den voldsomme ild havde bredt sig til. En del fanger samt omkring 100 Gestapo-folk omkom som en direkte følge af flyangrebet, men prominente fanger som f.eks. professor Mogens Fog og redaktør Aage Schoch, overlevede takket være en modig politiassistent, som fandt vej ud ned gennem den brændende bygning, mens det for andre lykkedes at redde sig ud på den uskadte del af facaden og derfra vove det risikable spring ned på fortovet. Lykkeligvis blev de reddede hurtigt bragt væk fra stedet og i sikkerhed, formentlig af tilkomne folk fra modstandsbevægelsen. Senere kunne de overlevende fortælle om, at det kort efter angrebet var lykkedes dem at formå en lamslået tysk fangevogter til at låse celledørene op, så fangerne kunne slippe ud og prøve på at finde muligheder for at redde sig og medfangerne i relativ sikkerhed.

     Mens selve angrebet på Shellhuset måtte betegnes som et succesfuldt præcisionsarbejde, så fik aktionen nogle højst uheldige og ulykkelige følger, dels fordi et af de engelske fly styrtede ned i Fælledparken, og dels – og naturligvis især - fordi et andet af flyene under indflyvningen over Statsbanernes terræn ramte en af lysmasterne ved Enghavevej og derved blev så beskadiget, at det ikke var muligt for piloten at rette flyet op igen. Det styrtede ned lige midt i Den franske Skole, også kaldet Jeanne d’Arc-Instituttet, på Frederiksberg Allé, hvor flyets bombelast eksploderede og sendte flammer og røg højt til vejrs. De ledsagende flys piloter opfattede i et splitsekund, at der her var tale om bombemålet, hvorfor de pligtskyldigst tømte deres bombelaster over stedet, - med katastrofale følger for både mennesker og bygninger. Dels for børnene og nonnerne i Den franske Skole, hvor 86 børn og 13 voksne omkom, men også for flere mennesker i det omliggende boligkvarter: Sønder Boulevard, Henrik Ibsens Vej, Amicisvej og Maglekildevej, som også blev ramt af bomber. Nogle blev dræbt, medens andre blev midlertidigt boligløse.

     Selve flyangrebet kom så overraskende for både tyskerne og det danske civilforsvar, at man end ikke nåede at udløse sirenerne, som skulle have advaret befolkningen. Og også for københavnerne kom aktionen som en kæmpeoverraskelse, fordi man næsten ikke kunne tro at et sådant angreb, ville være muligt. Men glæden over udslettelsen af det forhadte Gestapo-hovedkvarter, blandedes jo unægtelig smerteligt med de utilsigtede følger, angrebet fik.

 

     Det var et uhyggeligt og trist syn, også selvom vi vidste at Shellhuset var hovedkvarter for den mest forhadte og berygtede del af den tyske besættelse af Danmark, nemlig Gestapo. Disse sadistiske bæster var der ingen af os, der havde noget tilovers for, tværtimod ønskede vi dem derhen, hvor en del af dem nu sikkert var havnet, nemlig i et brændende flammehelvede. Men vi vidste naturligvis også, at der var civile danskere ansat i huset, bl.a. kontordamer, som ufrivilligt formentlig har fulgt deres arbejdsgivere i døden.


     Det ulykkelige bombardement af Den franske Skole, som jo udelukkende var for piger, blev en af Besættelsestidens mest tragiske begivenheder, og de omkomne elever og lærere, alle af kvindekøn og lærerne nonner, er blevet mindet ved en højtidelighed hvert år på årsdagen lige siden. Skolen blev ikke genopført, men der er rejst et monument til minde om de omkomne. De Royal Airforce-piloter, der deltog i flyangrebet hin skæbnesvangre dag, og som overlevede, har flere gange været gæster under mindehøjtideligheden, idet de som personer var mindst lige så berørte af de ulykkelige begivenheder, som pårørende til de omkomne.

     Men midt i al sorgen og bedrøveligheden bør man ikke glemme, at der også var mange af eleverne og flere af de voksne, der overlevede den uhyggelige dag i befrielsesåret 1945. Flere af pigerne har som voksne kunnet fortælle om, hvad de oplevede og hvordan de på trods af indespærring i de brændende bygninger blev reddet. Blandt disse var en af mine svigerinder, på det nævnte tidspunkt 5 år gammel, som lejlighedsvis, når talen faldt på dengang, kunne berette om sine egne tragiske oplevelser af lemlæstede og døde kammerater.

 

     Men det er vel forståeligt, at der i dagene efter de sørgelige begivenheder var en noget trykket stemning blandt københavnerne, og ikke mindst hos os på tegnestuen. En stemning, som for resten blev forstærket af, at vi i de følgende dage fra tegnestuens vinduer kunne se det mærkværdige syn af hestetrukne vogne med åbent lad, overdækket af presenninger, som dog ikke formåede helt at skjule vognenes uhyggelige last af en bunke forkullede menneskelig. En kulsort arm stak ud her, et lige så sort ben dér, så der ingen tvivl kunne være om, at det drejede sig om de ulykkeligt omkomne efter bombeangrebet på Shellhuset, særligt ikke, da vognene kom derfra og via Axeltorv, Jernbanegade, Rådhuspladsen og Frederiksberggade fortsatte videre ad Strøget over Kgs. Nytorv og Bredgade til Kastellet.

     Det så ejendommeligt ud med disse nødtørftigt overdækkede hestevogne, trukket af en enkelt hest og med en enlig tysk soldat som kusk, som sad ubevægelig sammensunket på sit sæde med tømmen i den ene hånd og en lang pisk i den anden. Det var som et billede på dødens agepost, som havde hentet sin ’høst’ af nyligt afdøde, og nu var på vej gennem et stærkt trafikeret og menneskemyldrende Strøget, for at skaffe de uigenkendelige døde kroppe af vejen.

 

     I øvrigt opfattede modstandsbevægelsen flyangrebet på Shellhuset med rette eller urette som et signal om, dels at det danske Frihedsrådet i London og dettes lokale medlemmer i Danmark havde indflydelse, og dels at englænderne nu betragtede Danmark som allieret. Begivenhederne i den nærmest følgende cirka halvanden måned, skulle da også vise sig at få afgørende betydning for Danmark og danskerne. Ingen eller kun få var længere i tvivl om, at besættelsesmagtens dage for alvor var talte, men som bekendt forekommer der ofte stærk kulde før vejret slår over i forår. Marts er den måned, hvor kulde og varme for alvor tager livtag med hinanden, og bedst som det synes allerkoldest i vejret, titter vintergæk og erantis frem af jordsmonnet og bebuder forårets komme. (Citat slut)

 

     Det er i øvrigt interessant at konstatere, at aviserne – eller i hvert fald ”B.T.” i udgaven dagen efter, torsdag den 22. marts 1945, kun indirekte omtaler det engelske luftbombeangreb og ikke med så meget som en antydning af et ord nævner, at bombardementet gjaldt Shellhuset. Avisen nævner og omtaler udelukkende kun Den franske Skole og de boligejendomme i nabolaget, der var blevet ramt af bomberne. Til ”B.T.”s og avisernes forsvar må man i øvrigt sige, at de af gode grunde ikke kunne have et fuldt overblik over begivenhederne og disses forløb allerede dagen efter det skete. Men når Shellhuset slet ikke nævnes, skyldes det sandsynligvis at den tyske pressecensur endnu ikke fra højere sted havde modtaget anvisning på, hvordan bombardementet skulle beskrives overfor offentligheden. Disse forhold skal man være opmærksom på, når man læser de herefter følgende nok så dramatiske og makabre citater fra ”B.T.”, som gengives, fordi bombningen af Shellhuset og uheldet med Den franske Skole og boligejendommene er vigtige i sammenhæng med forståelsen af tiden dengang.

 

110 Døde paa Hospitalerne
Sidste Opgørelse over Ofrenes Antal

2 Brandmænd blandt de Omkomne

 

Ritzaus Bureau meddeler:

Indtil Kl. 7 i Morges opgjorde man paa Kommunehospitalets Centralkommando, at der til de københavnske Hospitaler i alt var indbragt 420 Personer. Heraf er 110 Døde, og af de Saarede er 140 indlagt. 170 er lettere saaret.

 

Redningsarbejdet fortsættes

Natten igennem

Der har Natten igennem været fuld Gang i Oprydningsarbejdet paa de forskellige Katastrofesteder i Byen

 

I Ejendommen Sdr. Boulevard 106, hvor der faldt et Par Bomber, maatte Arbejdet indstilles ved 2-Tiden som følge af en tidsindstillet Bombe.

     Beboerne blev evakueret, og der blev sendt Bud efter Sprængningskommandoen. Redningsarbejdet i Vesterbro-Ejendommen ventes imidlertid genoptaget til Morgen. Man regner med i alt otte Dræbte i denne Ejendom, og i Morgentimerne fik man eet af Ligene draget frem.

 

Kl. halvtre naaede man frem til Kældrene

under den franske Skole

     Ved 2,30-Tiden naaede Redningsmændene ind til den sammenstyrtede Kælder i den franske Skole. Det viste sig, at langt de fleste af Børnene var døde. Og desuden fandt man to Brandmænd fra Frederiksberg Brandstation, som var dræbt under de sammenstyrtede Murbrokker.

 

To dræbte Brandmænd

Det var den 52-aarige Reservebrandmester Oscar Dalby, Dalgas Boulevard 124, og den 25-aarige Brandmand Svend Hansen, Tryggevældevej 133. Under Redningsarbejdet var i alt syv af Brandmændene blevet lukket inde, men det lykkedes de tre af dem at naa ud, De var dog alle lettere kvæstet.

 

Endnu Lig under Ruinerne

Om Redningsarbejdet oplyser Vicebrandchef Mygind fra Frederiksberg, at man mener, at der i flere af de ramte Ejendomme ligger Lig under Ruinerne. Saaledes mener man, at flere er indebrændt i Ejendomme paa Maglekildevej, og man kan heller ikke se bort fra, at der er gaaet Menneskeliv tabt i Villaerne paa Amicisvej.

 

14 Lig fundet paa eet Sted

Under Branden paa den franske Skole har man i en Dør i det nordøstlige Hjørne set flere Børn og Voksne kigge ud kort efter Luftangrebet og paa Stedet fandt man sent i Nat 14 Lig-

     Ved 3-Tiden i Morges meddelte Brandchef Bang de ventende Forældre, der var forsamlet i Allé-Scenens Teatersal, at der ikke mere var noget Haab om at redde Levende ud af Ruinerne.

 

Mange Redningsfolk kvæstet

Til Retsmedicinsk Institut er indbragt Ligene af tre Piger og en Dreng fra den franske Skole. De er alle ukendte. Fra Teknologisk Institut er indbragt Liget af en Mand, Værkfører Carl Mørch Petersen, og fra Westend Liget af Glarmester Aage Aksel Nielsen, der dog formenes død af et Chok. Endvidere er der indbragt Ligene af to engelske Flyvere, som styrtede ned med Maskinen ved den franske Skole.

     Flere af Redningsfolkene fik mindre Kvæstelser under Hjælpearbejdet, og to Brandmænd maatte køres paa Hospitalet. Det var Brandmester Jensen fra Københavns Brandvæsen, der fik brækket fire Ribben, og Brandmand Hansen, der blev kørt til Bispebjerg Hospital efter at være blevet stærkt forbrændt. (R.B.)

 

63 dræbte Børn

Det opgives til Formiddag, at der er 63 Børn blandt de 110 Dræbte ved Bombekatastrofen. (R.B.)

 

Flere Kvarterer paa Frederiksberg uden Gas

Som Følge af Katastrofen er Gassen afbrudt i flere Kvarterer paa Frederiksberg, idet der er løbet Vand i Rørene, men Belysningsvæsenets Folk har arbejdet med at udbedre Skaden hele Natten, og man haaber, at Gastilførslen skal være i Orden i Løbet af i Dag.

      Kvartererne uden Gas er: Vodroffsvej, Værnedamsvej, Jacobys Allé, Falkoner Allé og Gammel Kongevej.

 

     [Det skal her tilføjes og bemærkes, at gas dengang var den eneste energikilde, der blev brugt i københavnske køkkenkomfurer. Elektriske komfurer blev først almindelige en del år senere, og fortrinsvis i nybyggeri. Min tilføjelse.]   

 

C.B.U. Mandskab, Lærere, Spejdere og D.K.B.

Hjælper med Oprydningen

I Rydningsarbejdet paa Frederiksberg deltager foruden de tidligere nævnte Korps samtlige Lærere og Elever samt det faste Mandskab fra CBU Skolen paa Bernstorff Slot og den sjællandske CBU Kolonne fra Roskilde og en Del Spejdere. Redningsarbejdet i Nat lededes af Brandchef Bang, Frederiksberg.

     Danske Kvinders Beredskab sørger for Forplejning til Redningsmandskabet, og Frederiksberg Socialtjeneste oprettede i Gaar en Opsamlingsstation i Platan Bio paa Vesterbrogade for de mange Folk, der har mistet deres Bolig, og sørgede for Indkvartering. Det menes at over 1000 Personer er blevet husvilde.

     40 Personer, som det ikke var muligt at skaffe andet Logis, boede i Nat paa Rahbek Skolen.

(Citater slut)

 

Nogle relevante tillægsbetragtninger

Når det lige præcis var Shellhuset i København, der blev målet for det omfattende engelske luftangreb, skyldtes det, at huset var hovedkvarter for det tyske Geheime Staatspolizei, forkortet Gestapo. Dette hemmelige politi havde blandt andet til formål at optrevle den danske modstandsbevægelse og var kendt for sine umenneskelige, grusomme og pinefulde forhørsmetoder, når det gjaldt om at få oplysninger ud af tilfangetagne modstandsfolk eller sabotører. Dette lykkedes dem faktisk ganske godt, til dels ved hjælp af stikkere, så godt, at Gestapo i begyndelsen af marts 1945 havde opnået at arrestere alle medlemmer af den københavnske regionsledelse af modstandsbevægelsen. Den viden om modstandsbevægelsen og dens medlemmer blev som alt, hvad tyskerne beskæftigede sig med, nedskrevet, bogført og arkiveret til kommende brug. Det var derfor kun et spørgsmål om tid, hvornår Gestapo måtte forventes at ville indlede en større aktion imod hele den københavnske modstandsbevægelse.

     Under indtrykket af den alvorlige trussel, som den danske modstandsbevægelse stod overfor, anmodede ledende modstandsfolk om, at man fra engelsk side ville iværksætte og udføre et bombeangreb mod Gestapo-hovedkvarterene i Aarhus og København, og senere i Odense. Angrebet på Gestapo-hovedkvarteret i Aarhus fandt sted den 31. oktober 1944, og kostede 18 danske fanger og et stort antal Gestapo-folk livet, angrebet på Shellhuset altså 21. marts 1945, mens angrebet i Odense først skete i april 1945. 

 

     Imidlertid er den myte senere blevet aflivet, at de engelske bombefly sigtede efter de nederste etager i Shellhuset, fordi de vidste, at der sad en mængde modstandsfolk fængslet øverst oppe i bygningen. Når flyene kastede deres bomber mod de nederste etager, skyldtes det udelukkende, at disse udgjorde midten af målfeltet. At de dermed gav fangerne en chance for at overleve og slippe væk, må betragtes som en heldig sidegevinst ved aktionen. Den egentlige grund til, at man kastede bomberne ind mod bygningen i den ovenfor nævnte højde, var fra planlæggernes side angiveligt, at man regnede med at vægten af etagerne ovenover ville få bygningen til at falde sammen af sig selv.

 

     Senere er det kommet frem for offentligheden, at medlem af Frihedsrådets øverste ledelse lægen, den senere professor Mogens Fog, var blandt fangerne oppe på øverste etage under Shellhusets tag, og sammen med flere af sine medfanger (bl.a. redaktør Aage Schoch) undslap han, - dog ikke for disses vedkommende - ved at kravle udenpå bygningen i fjerde sals højde og springe ned på fortovet. Nej, det er senere blevet bekræftet, at det faktisk var politiassistent Lyst Hansen, som det kort efter bombardementet var lykkedes at slippe uskadt og uhindret ud af sin celle, hvorefter han befriede og anførte en flok andre overlevende fanger, deriblandt Mogens Fog, ned ad de endnu eksisterende trapper og ud i det fri og væk fra stedet. Men andre politiske fanger var knapt så heldige, idet den eneste redningsvej, de i hast kunne finde, var, at kravle ud på gesimsen foran et af vinduerne i - så vidt jeg husker og ved - i 3. eller 4. sals højde, og herfra springe ned på fortovet. Her havde nogle hurtigt reagerende mennesker, formentlig folk fra autoværkstedet overfor, i al hast smidt nogle papkasser og andet, som skulle tage af for faldet, når fangerne sprang ud i det, de håbede skulle blive friheden. Efter de foreliggende oplysninger slap disse fanger heldigt fra springet og blev hurtigt bragt væk fra stedet og i sikkerhed. Formentlig hjulpet af medlemmer af modstandsbevægelsen, der dog ikke på forhånd var blevet informeret om, hvornår angrebet skulle finde sted, men kun om at det ville finde sted.

 

     Det viste sig ifølge senere oplysninger om bombardementet af Shellhuset, at 48 jager- og bombefly havde deltaget i angrebet, så bortset fra de fly, der gik tabt som følge af nedstyrtningen i den franske Skole og i Fælledparken, vendte de fleste af flyene tilbage til deres base i Norfolk i England, en flyvetur på flere timer hver vej plus den tid, der blev brugt til selv aktionen, så flyenes brændstoftanke må have været godt fyldte, noget, der formentlig også har bidraget til, at branden blev så voldsom, som tilfældet var, da et af flyene styrtede ned i den franske Skole. Flyene var i øvrigt fordelt i tre grupper med en flyveafstand imellem dem på halvanden minut. Det var under indflyvningen over København, at et fly i første gruppe ved et uheld på grund af sin lave højde, ramte en 30 meter høj signalmast ved godsbaneterrænet, så at piloten mistede herredømmet over flyet og kom ud af kurs, med det resultat, at det dels tabte et par bomber over en beboelsesejendom på Søndre Boulevard og efterfølgende styrtede ned i den franske Skole på Frederiksberg Allé, med de katastrofale følger det fik, ikke mindst, fordi efterfølgende bombefly fejlbedømte målet og troede, at dette sted var målet. Man bør her huske på, at piloterne og navigatørerne kun havde sekunder til at reagere i.

 

     Endnu senere er det kommet frem til offentlighedens kundskab, at det egentlige og primære formål med og baggrunden for englændernes bombning af Shellhuset, var at fastholde de tyske tropper i Danmark. Situationen i det relativt fredelige Danmark var nemlig sådan, at den tyske hærledelse måtte formodes at have planer om at frigøre en del af de tyske styrker i Danmark og sende disse til Rhinlandet, hvor tyskerne måtte kæmpe hårdt mod de sydfra invaderende engelske og amerikanske tropper. 

 

De overlevendes mareridt

Mange år senere har nogle af de nu voksne kvinder, som i 1945 gik i børnehaveklasse på Den franske Skole, i et dokumentarprogram i tv kunnet fortælle om deres uhyggelige og grusomme oplevelser, som de havde fortrængt oplevelsen af, men på opfordring og af hensyn til historiske data var villige til at fortælle om, også selvom det vakte syner og følelser til live, som var dybt smertelige og gjorde ondt. En af kvinderne kunne eksempelvis berette om, at hun sammen med en af nonnerne var blevet spærret inde under nedfaldne murbrokker. De lå begge på gulvet, men til trods for de snævre forhold var det lykkedes for nonnen at lægge sig beskyttende hen over hende, indtil der på et tidspunkt skete det, at vandet fra et sprængt vandrør langsomt steg omkring dem. Samtidigt med, at nonnen talte beroligende og trøstende til det grædende barn, fik denne derefter manøvreret den lille pige ovenpå sig, for at barnet ikke skulle drukne. Det blev nonnens egen død, idet hun druknede, da det udsivende vand steg hende over hovedet og der ingen mulighed var for at komme fri.

     Den lille pige undgik druknedøden og blev senere reddet ud af redningsfolkene, som efterhånden var kommet til i stort tal.

 

     En anden af de overlevende kvinder, en på det omtalte tidspunkt 5-årig lille pige, oplevede at blive reddet ud af den brændende og sammenfaldne bygning og sammen med en del andre småpiger blive lagt op på ladet af en lastvogn, som kørte dem til nærmeste hospital, som var Frederiksberg Hospital. Undervejs holdt den lille pige en af sine jævnaldrende kammerater i hånden, men da de nåede frem til hospitalet viste det sig, at denne kammerat var død. Dette gav den lille pige et sådant chok, at hun ikke var i stand til at tale og fortælle, hvad hun selv hed. Derfor varede det nogen tid, før hendes forældre, som sammen med mange andre forældre til de døde og sårede børn opholdt sig i Betty Nansen Teatrets foyer lige over for Den franske Skole, fik at vide, at deres lille datter havde overlevet og var i live.

 

    Samstemmende fortalte de voksne kvinder, der som børn havde overlevet rædslerne fra bombardementet af Den franske Skole, at deres automatiske reaktion på de grufulde oplevelser, de som børn havde været ude for ved den ulyksalige lejlighed, var en fortrængning af, hvad der var overgået dem selv og deres kammerater samt de meget afholdte nonne-lærerinder. Og deres forældres og andres reaktioner på de barske begivenheder, var tavshed omkring det skete, idet man antog, at det ville være bedst for alle, børnene ikke mindst, at glemme alt om, hvad der skete om formiddagen den skæbnesvangre onsdag den 21. marts 1945. Først mange år senere og som voksne, har en del af de overlevende og nu voksne kvinder vovet, at tænke tilbage på dengang og fortælle andre om deres chokerende oplevelser.

 

Her er det så, at man endnu engang kan rejse spørgsmålet, om hvor vidt de grufulde og smertelige oplevelser, som et stort antal mindre og større børn og deres forældre, og et antal voksne nonner, måtte opleve i forbindelse med bombardementet af Den franske Skole, var et udslag af eller udtryk for skæbne eller tilfældighed? – Martinus vil jo i henhold til sin opfattelse af skæbnebegrebet mene, at der også i dette tilfælde var tale om begivenheder, der var forårsaget og udløst af de implicerede personers egen skæbnegæld. Selv om denne opfattelse rejser en lang række spørgsmål, f.eks. om sammenfaldende kollektiv skæbnegæld, kan jeg teoretisk set godt følge den tankegang, men mine følelser og egen forståelse – eller mangel på samme? - siger mig, at der trods alt må have været tale om tilfældigheder. At det derfor var tilfældigt, at et engelsk bombefly ved et uheld faldt ned i Den franske Skole lige præcis den dag og på det tidspunkt i skoletiden og dermed forårsagede, at piloterne i de efterfølgende bombefly bombede skolen, fordi de fejlagtigt troede at denne var bombemålet.

 

Endnu engang må jeg altså lade spørgsmålet om skæbne eller tilfældighed stå åbent, i håbet om, at jeg en skønne dag enten vil kunne bekræfte Martinus’ analyser og konklusioner omkring begrebet skæbne, eller – hvad jeg dog ikke anser for særlig sandsynligt – vil kunne afkræfte disse som ugyldige. 

 

© Februar 2013 Harry Rasmussen.

 

****************